Werken in de creatieve sector

Werken in de artistieke – Creatieve – Culturele sector  – Kunst – Fiscale en zakelijke aspecten

Cultuurloket

Cultuurloket is een kenniscentrum en leernetwerk waar leren, oriënteren, adviseren, innoveren en inspireren over ondernemen in cultuur centraal staan. We stimuleren en ondersteunen duurzaam cultureel ondernemerschap en professionalisering in de Vlaamse cultuursector.

Contact

Neem contact op met Cultuurloket via hun contactformulier

Stel je vraag

Aarzel niet om ons een vraag te stellen, een professional uit het Bruxelles-J-netwerk zal je antwoorden. We bewaren je anonimiteit en je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door op « jouw vraag verzenden » te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.

*
*
*

2 gestelde vragen

  1. Robin
    août 22, 2024

    Beste,

    Ik organiseer een evenement in Brussel en vroeg me af of het mogelijk is om mijn artiesten die effectief ingeschreven staan bij de overheid als artiest een artiestenpremie te betalen (in het frans RPI) en wat de voorwaarden hiervan zijn voor mij als organisatie? Alvast bedankt! Robin

    Antwoorden
    1. Bruxelles-J (gecertificeerde informant)
      août 22, 2024

      Hallo Robin,

      De RPI bestaat niet meer en is vervangen door de IAA.  Het doel is hetzelfde, dat de voorwaarden relatief eenvoudig te implementeren zijn. Alle procedures verlopen via de website Working in the Art.

      – De activiteit moet artistiek zijn, d.w.z. een artistieke bijdrage leveren die noodzakelijk is voor een creatie of productie in de kunsten, d.w.z. de audiovisuele en beeldende kunsten, muziek, literatuur, podiumkunsten, theater, choreografie en stripverhalen.
      – Het begrip is hier beperkt tot artistieke activiteiten, met uitsluiting van artistiek-technische en ondersteunende artistieke ondersteuningsactiviteiten.
      – De vergoeding bedraagt minimaal € 45 en maximaal € 77,22 per dag. Onkosten kunnen worden vergoed tot een maximum van 22,06 euro.
      – Het aantal dagen per kalenderjaar is beperkt tot 30.
      – De begunstigde mag niet meer dan zeven opeenvolgende dagen voor dezelfde opdrachtgever werken.
      – De uitvoerende kunstenaar en de opdrachtgever moeten geregistreerd zijn op de aanvraag die beschikbaar is op de website van Working in The Arts.
      De opdrachtgever dient de werkzaamheden uiterlijk voor aanvang aan te melden op de website van Working in the Arts.
      – Het soort activiteiten dat feitelijk wordt verricht moet overeenkomen met het soort activiteiten waarvoor de opdrachtgever is geregistreerd.
      – De artiest en de opdrachtgever mogen niet tegelijkertijd gebonden zijn door een arbeidsovereenkomst, een vennootschapsovereenkomst, een statutaire benoeming of een 1bis-overeenkomst voor gelijkaardige activiteiten. Dezelfde regel geldt als de artiest diensten levert via een sociaal bureau voor artiesten, dat op dezelfde manier wordt behandeld als de opdrachtgever.
      – Merk op dat er geen amateurismevoorwaarde is.

      Mvg,

      Brussel-J

      Antwoorden