Wat is dat?
De Samenlevingsdienst biedt je de mogelijkheid om je zes maanden lang in te zetten voor een maatschappelijk project; je hoofdproject in een gastorganisatie. Je kan terecht in verschillende sectoren: Zorg en welzijn, cultuur en onderwijs, klimaat en milieu, sport, enz. Je kan opleidingen en vormingen volgen (behaal je EHBO-certificaat via het Rode Kruis, leer meer over de democratie, sta steviger in je schoenen met een assertiviteitstraining, blik op je toekomst,…) en voer een zijproject uit om nog meer te ontdekken en te leren.
De Samenlevingsdienst is een programma dat wordt ondersteund door het Platform voor de Samenlevingsdienst. Het richt zich zonder uitzondering op alle jongeren van 18 tot 25 jaar. Er is geen diploma, opleiding of specifieke ervaring vereist.
Elk jaar beginnen verschillende startweken met nieuwe groepen jongeren in februari, mei, september en november. Elke groep bestaat uit gemiddeld vijftien jonge mensen van verschillende sociale en culturele achtergronden die zich bezighouden met een project naar keuze waarmee ze hun steentje bijdragen aan de maatschappij.
Wat zijn de toegangsvoorwaarden?
- Je bent tussen de 18 en de 25 jaar.
- Je kan je 28u per week inzetten.
- Er zijn geen diploma- of ervaringsvereisten.
Context rond de Samenlevingsdienst:
- Elke startgroep bestaat gemiddeld uit vijftien jongeren. Jaarlijks starten er vier startgroepen, verspreid over het kalenderjaar. Elke jongere wordt bijgestaan door een jongerenbegeleider en een individuele jongerenbegeleider.
- Je kiest een hoofdproject waar je zes maanden lang 28 uur per week aan de slag gaat. Je wordt hier begeleid door een mentor.
- Je kiest zelf in welke sector je terechtkomt: zorg en welzijn, cultuur en onderwijs, klimaat en milieu, sport, enz.
- Tijdens je Samenlevingsdienst besteed je 10% van je tijd aan een zijproject, wat je de kans geeft om twee weken in een andere organisatie aan de slag te gaan. Dit kan in een geheel andere sector zijn en zelfs over de taalgrens heen.
- Je volgt 20% van je tijd vormingen en workshops met de andere jongeren uit je startgroep. Je kan met hen verhalen uitwisselen of afspreken om, in het kader van het zijproject, van organisatie te wisselen.
- Tijdens je Samenlevingsdienst ben je vrijgesteld van het zoeken naar werk bij Actiris of de VDAB. Je ontvangt een vergoeding van € 10/dag en je vervoerskosten worden maandelijks vergoed.
- Ten slotte ben je verzekerd en ontvang je aan het einde van je Samenlevingsdienst een certificaat van deelname als erkenning.
Wat wordt er van jou verwacht:
- Dat je je verantwoordelijkheid opneemt bij het project in je gastorganisatie dat je samen met je jongerenbegeleider koos.
- Naast je engagement in je organisatie verwachten we dat je aanwezig bent tijdens de vormingen en workshops.
Wat je gastorganisatie biedt:
- Gedurende je samenlevingsdienst word je bijgestaan door je mentor, een professional die werkt in de organisatie waar je aan de slag gaat. Deze zorgt ervoor dat je tijdens je werk alle middelen, info en ruimte krijgt bij je aangewezen taken. Ook introduceert deze je bij het team en kan deze altijd dienen als aanspreekpunt.
- Het team van je gastorganisatie zorgt ervoor dat je betrokken wordt bij de dagelijkse werking, zodat je in een warm team je kan inzetten voor het collectieve belang van de maatschappij en de doelgroep van de organisatie.
- We letten er ten alle tijde op dat jouw takenpakket niet overeenstemt met dat van een vaste werknemer. Jouw inzet helpt en versterkt de organisatie en de maatschappij, maar is niet te verwarren met een job.
Hoe inschrijven?
- Bezoek onze website samenlevingsdienst.be om een idee te krijgen van het programma. Op de pagina “Projecten” vind je de lijst met aangesloten gastorganisaties terug. Je mag ook altijd zelf met een voorstel afkomen.
- Schrijf je voor een online infosessie om alle informatie te krijgen die je nodig hebt en al je vragen te stellen. Overtuigd? Dan stellen wij op het einde voor om ons via mail te contacteren en dan brengen we je in contact met een jongerenbegeleider.
- Je ontmoet je jongerenbegeleider met wie je je interesses verkent. Je stelt een lijstje op van organisaties die je interesseren en dan wordt er voor jou contact met hen opgenomen.
- Er wordt een afspraak gemaakt bij de organisaties die jou willen ontmoeten. Het doel is om elkaar te leren kennen, je drijfveren te bespreken en het takenpakket dat jou wou worden toegewezen te bespreken.
- Het traject start met een startweek, een verblijf van 3 dagen waar je de andere jongeren van je Samenlevingsdienstgroep ontmoet. Met hen volg je later je workshops en vormingen.
- Het avontuur kan beginnen!
Aarzel niet om ons je vragen te stellen!