CurieuCity Festival

CurieuCity Festival : een nieuw kunst-en wetenschapsfestival strijkt neer in Vorst en dus in GC Ten Weyngaert.

Ontdek samen met het hele gezin de magie van wetenschap en kunst tijdens dit gratis festival! Van 27 tot 29 september 2024 ben je uitgenodigd in de wijk van het Wiels Moeras voor een boeiend programma vol tentoonstellingen, workshops, optredens, wandelingen, discussies en meer.

Noteer 27 tot 29 september 2024 in je agenda en kom naar de wijk van het Moeras van Wiels voor een boeiende duik in de wereld van biodiversiteit en natuurwetenschappen.

Moeras van Wiels:

Brussel is een stad vol asfalt en beton. Maar ook hier hebben we de natuur nodig om te overleven. Denk maar aan de bomen, fonteinen en parken die de stad aanlegt, om voor verkoeling te zorgen. Ook onbedoelde vormen van biodiversiteit verrijken de stad. De ratten en duiven fungeren als stedelijke afvalbeheerders. Het moeras van Wiels, dat door een menselijke fout ontstond, absorbeert geluid, wateroverlast en huist beschermde diersoorten. Moeten we de biodiversiteit in de stad haar gang laten gaan? Of moeten we haar net beschermen en beheren, zodat de mens er in harmonie mee kan samenleven? CurieuCity neemt je mee in het moeras van Wiels, waar ruimte is voor vragen over gemeenschap en de plek van biodiversiteit in een urbane omgeving.

P.A.R.T.S – Interspecies Communication

In deze nieuwste editie neemt CurieuCity je mee op ontdekkingsreis naar communicatie en relaties tussen soorten.

Communicatie tussen soorten in de biologie is een fascinerend fenomeen dat een cruciale rol speelt in interacties tussen verschillende soorten, of ze nu symbiotisch, competitief of neutraal zijn.

Biologische soorten communiceren door visuele, auditieve, chemische of tactiele signalen. Zo geven ze informatie door, zoals de locatie van hulpbronnen, de aanwezigheid van roofdieren of de aanwezigheid van voortplantingspartners. Sommige bloemen zenden bijvoorbeeld chemische signalen uit waar insecten op afkomen om ze te bestuiven. Andere dieren, zoals coyotes en dassen, werken samen om op kleine zoogdieren te jagen.

P.A.R.T.S verwelkomt een reeks sprekers die verschillende aspecten van communicatie tussen verschillende soorten zullen behandelen.

Fungi-Expo:

Een champignon, een schimmel, een paddenstoel, of een zwam. Veel namen voor de fungi, die elk hun eigen associatie oproepen. De ene doet denken aan de inhoud van de blauwe plastic bakjes in de supermarkt, die je gretig in je karretje legt of net links laat liggen. De ander aan de witte, grijze, groene of harige plekken op het boerenbrood dat al iets te lang in de mand ligt. Misschien denk je wel aan het huisje van een kabouter met een pinnenmuts, of een giftig ingrediënt van een heksendrankje. Of een geïnfecteerde, gele teennagel? Niet altijd even smakelijk dus, die fungi. Maar ze zijn wel belangrijk in de wetenschap en in de kunst. CurieuCity neemt je in Ten Weyngaert mee in de wondere wereld van fungi.

In de zesdelige Fungi-expo leren deelnemers meer over verschillende facetten van het fascinerende rijk der schimmels. Door de manier waarop fungi (samen)werken leren ze ons iets over onze traditionele opvattingen over individualisme, intelligentie en zintuiglijkheid. Deelnemers worden uitgenodigd hun relatie met deze organismes te ontdekken.

Ontdek het volledige programma !

CurieuCity Festival 2024 heeft nog twee stops in de buurt van het kanaal in oktober en in de Marollen in november!

Praktische info:

CurieuCity is helemaal GRATIS!

Er zijn 6 locaties :

  • Drukkerij  – Drukkerijstraat 5, 1190 Vorst
  • La Marelle – Van Volxemlaan 400, 1190 Vorst
  • Moeras van Wiels – Luttrebruglaan, 1190 Vorst
  • DivercityLuttrebruglaan 134/140, 1190 Vorst
  • P.A.R.T.S. – Van Volxemlaan 164/166, 1190 Vorst
  • Ten Weyngaert / Fungi   – Bondgenotenstraat 54, 1190 Vorst

Openingsuren:

  • Vrijdag: 14:00 – 22:00
  • Zaterdag: 10.00 – 22.30
  • Zondag: 10.00 – 18.00

 

Meer nuttige infos op Brussel-J !

Stel je vraag

Aarzel niet om ons een vraag te stellen, een professional uit het Bruxelles-J-netwerk zal je antwoorden. We bewaren je anonimiteit en je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door op « jouw vraag verzenden » te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.

*
*
*