Wat is een psychische stoornis?

In ons dagelijks leven ervaren we allemaal ups en downs, stress en sterke emoties. Deze reacties zijn normaal en natuurlijk.

Als ze echter vaak terugkomen, sterk aanwezig zijn en een grote invloed hebben op ons dagelijks leven en onze relaties met anderen, kan dit wijzen op een ernstiger probleem, zoals instabiliteit of een psychische stoornis. Andere waarschuwingssignalen zijn het niet herkennen van het eigen gedrag of de indruk te hebben de draad kwijt te zijn en zich verloren voelen.

Definitie van een mentale stoornis

Een psychische stoornis is een aandoening die het denken, de gevoelens of het gedrag van een persoon verstoort. Het is een bron van lijden. Het maakt het moeilijk om sociaal, academisch of professioneel te integreren. Deze ziekte kan voortkomen uit verschillende omstandigheden en veel verschillende vormen aannemen. Het kan voorkomen in de vorm van één of meerdere episodes of als een langdurige ziekte. De intensiteit kan sterk variëren en wordt ook beïnvloed door de culturele context.

De meest voorkomende ziekten zijn: depressie, angststoornissen, psychose, eetstoornissen, obsessieve-compulsieve stoornis (OCD), enz.

Nadat een diagnose is gesteld, kan deze na verloop van tijd veranderen.

Psychiatrische ziekten vereisen een professionele behandeling. De specialistische behandeling verschilt per situatie en wordt met de betrokken persoon besproken. Het kan helpen om een goede levenskwaliteit te herstellen. De behandeling bestaat voornamelijk uit psychotherapeutische ondersteuning. In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven. Soms is een ziekenhuisopname nodig. Dit zal tijdelijk zijn.

Adolescentie, een speciale tijd

In de adolescentie moet je heel voorzichtig zijn met het stellen van een diagnose. Veel artsen stellen geen diagnose in deze levensfase, wanneer de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Het bijzondere van de adolescentie is ook de grote variabiliteit van emotionele en psychologische toestanden, die in een paar uur of dagen van het slechtste naar het beste kunnen gaan.

Leven met een psychische stoornis

Naast het bestaan van een psychische stoornis is er ook de vraag “hoe we ons voelen”, onze welzijnstoestand. Dat is wat ons mentaal gezond maakt, en dat is niet hetzelfde!

Deze twee aspecten komen bij iedereen samen en variëren in de loop van de tijd. Je kunt je onwel voelen zonder dat je een psychische stoornis hebt, zoals na een relatiebreuk of het verlies van een dierbare. Je kunt ook lijden aan een psychische stoornis en je goed voelen, vooral als je de juiste steun hebt.

Wat moet je doen als je denkt dat je lijdt aan een psychische stoornis?

Het hoeft niet dramatisch te zijn.

  • Wees niet alleen
  • Zoek professionele hulp om te begrijpen wat er aan de hand is en hoe je moet reageren.
  • Omring jezelf met mensen die het goed bedoelen, mensen die je aanmoedigen om jezelf te zijn en die je steunen.
  • Neem de tijd om jezelf te informeren
  • Vermijd zelfdiagnose
  • Praat erover,met anderen zodat het geen taboe wordt

Als je je problemen negeert, gaan ze niet vanzelf over. De situatie kan zelfs erger worden, waardoor je problemen intenser worden en je leven moeilijker. Als jij of je naasten je gevoelens bagatelliseren, kan dit je ervan weerhouden om hulp te zoeken.

Als je je angstig voelt, kan de gedachte om hulp te vragen je nog angstiger maken. En als je je depressief voelt, denk je misschien dat niets beter kan worden, zelfs niet met hulp.

Het is belangrijk om te weten dat je gevoelens echt en belangrijk zijn, maar ze weerspiegelen niet altijd de realiteit. Hulp zoeken kan echt een verschil maken, ook al denk je van niet.

Wat de situatie ook is, als je je slecht voelt, aarzel dan niet om hulp te vragen aan je naasten en aan professionals.

Welke woorden moet ik gebruiken?

De term “geestelijke stoornis” wordt over het algemeen gebruikt in de medische wereld. Er bestaan ook andere uitdrukkingen, zoals “geestelijk lijden” of “geestesziekte” of “geestelijk gezondheidsprobleem” of “psychiatrisch probleem”.

Op het gebied van geestelijke stoornissen zijn woorden en concepten niet gemakkelijk te begrijpen. Daardoor worden ze in het dagelijkse leven vaak verkeerd gebruikt en karikaturaal voorgesteld.

Dit is een informatiesite. We geven algemene informatie over geestelijke gezondheid, maar bieden geen ondersteuning aan. Als je op zoek bent naar een zorginstelling, kun je verderop op deze pagina contact opnemen. Als je dringend hulp nodig hebt, bel dan 112 of zelfmoordlijn 1813.

Redactionele hulp: Brusselse Jeugdraad voor Geestelijke Gezondheid

Stel je vraag

Aarzel niet om ons een vraag te stellen, een professional uit het Bruxelles-J-netwerk zal je antwoorden. We bewaren je anonimiteit en je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door op « jouw vraag verzenden » te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.

*
*
*