Waar kun je hulp vinden voor je geestelijke gezondheid?

Je voelt je niet goed, verdrietig, angstig, bang of gestrest. Je kunt misschien niet naar school gaan, werken of je concentreren. Je hebt misschien relatieproblemen met je vrienden of familie. Thuis kan er spanning zijn. Je voelt je misschien niet goed in je lichaam.

Je weet niet waar je terecht kunt voor hulp, maar je wilt er graag over praten om beter te worden. Je kunt natuurlijk met je vrienden of familie praten over wat er aan de hand is, maar misschien wil je er ook liever met een professionele buitenstaander over praten.

Er zijn veel diensten die je op verschillende manieren kunnen helpen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk is om te weten waar je terecht kunt. Hier is een korte samenvatting om je te helpen de dingen duidelijker te zien.

Je wilt met iemand bellen of chatten

Je kunt verschillende hulplijnen bellen:

Er zijn ook verschillende sites waar je kunt chatten met een vrijwilliger of professional:

  • Chat-accueil is een samenwerking tussen S.O.S Amitié en Télé-Accueil Bruxelles. Deze site is voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek.
  • Als je vragen hebt over seksueel misbruik: Nu praat ik over

Praat met iemand van je school

De CPMS (Centres Psycho-Médico-Sociaux) of CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) zijn verbonden aan een of meer lagere en middelbare scholen en hebben als doel leerlingen te helpen hun academisch, persoonlijk en sociaal potentieel te ontwikkelen. Er werken psychologen, maatschappelijk werkers, artsen, logopedisten, verpleegkundigen, enzovoort.

Als je een opleiding volgt aan een universiteit of hogeschool, is de kans groot dat er een studentendienst is die zich specifiek bezighoudt met het geestelijk en lichamelijk welzijn van studenten, die naar je kan luisteren en je kan ondersteunen. Bijvoorbeeld een dienst voor geestelijke gezondheidszorg of gezinsplanning direct op de campus.

Je kunt dus rechtstreeks hulp zoeken op je school. Iemand zal je de weg wijzen en je helpen bij de moeilijkheden die je doormaakt.

Hulp vinden in je buurt

Je kunt verschillende soorten hulp vinden in je buurt.

Ten eerste, als je je niet goed voelt, aarzel dan niet om met je huisarts te praten als je een goede vertrouwensrelatie met hem/haar hebt. Hij/zij zal meestal consulten houden in de buurt van waar je woont, hetzij privé, hetzij in een medisch centrum. Hij/zij kan je eerste aanspreekpunt zijn om je te helpen een oplossing voor je problemen te vinden of je indien nodig doorverwijzen naar een andere professional (een psychiater bijvoorbeeld).

Dan zijn er nog de AMO’s (Service d’Action en Milieu Ouvert), dit zijn ondersteuningscentra dicht bij je huis of school. De AMO’s kunnen je helpen met sociale, opvoedkundige en gezinszaken, enz.

Klik hier om een AMO bij jou in de buurt te vinden!

Tot slot zijn er de Centra voor Gezinsplanning/Centrum Algemeen Welzijswerk- Team Levens en Gezinsvragen. Dit zijn plaatsen waar je terecht kunt met allerlei vragen of waar je moeilijkheden kunt bespreken in verband met je relaties met vrienden, geliefden, familie, je lichaam, enz. Je kunt de factsheet raadplegen die precies uitlegt wat een centrum voor gezinsplanning is.

Om een centrum in jouw buurt te vinden, raadpleeg je de kaart op de Loveattitude.be en Nederlandse websites, klik hier.

Je wilt met een psychiater praten

Je hebt het gevoel dat je moeilijkheden en emoties te veel ruimte innemen. Je hebt moeite om te rouwen om het verlies van een dierbare of om een pijnlijke gebeurtenis in je leven te verwerken. Je kunt het gevoel hebben dat je dezelfde patronen herhaalt in je relaties met vrienden of geliefden, en dit veroorzaakt pijn. Je begrijpt niet echt wat er met je gebeurt of je kunt het niet onder woorden brengen. Misschien kun je nergens anders meer aan denken en wil je er direct met een psychiater over praten. Er zijn verschillende plaatsen waar je een afspraak kunt maken.

Begeleidingscentra of een geestelijke gezondheidsdienst (MHS)

In deze centra kunnen kinderen, tieners en volwassenen met psychische problemen terecht. Ze bieden consultaties door psychologen, psychiaters, maatschappelijk werkers, enz. Ze werken als multidisciplinaire teams en zijn aangepast aan de financiële middelen van elk individu. Over het algemeen is er minstens één in elke gemeente.

Je kunt een begeleidingscentrum of een dienst voor geestelijke gezondheidszorg (SSM ) bellen om een eerste afspraak te maken.

Eerstelijnspsychologen (ELP)

Dit zijn door het RIZIV erkende psychologen die jongeren tot 23 jaar aan een verminderd tarief of zelfs gratis behandeling kunnen bieden voor een beperkt aantal sessies. Ze richten zich voornamelijk op mensen met lichte tot matige psychologische problemen. Sessies kunnen individueel of in groepsverband plaatsvinden. Je kunt alle informatie vinden op de website van PsyBru.

Psychiaters in onafhankelijke centra of praktijken

Je kunt ook contact opnemen met een psychiater die consultaties geeft in zelfstandige centra of in een privépraktijk. De kosten van een consult kunnen variëren. Houd er rekening mee dat je gedeeltelijk terugbetaald kan worden door je Mutualiteit.

Je vindt de contactgegevens van deze psychologen bijvoorbeeld door op internet te zoeken. Voor je een afspraak maakt, raden we je ten zeerste aan om na te gaan of de psycholoog die je op het internet hebt gevonden of die naar jou is doorverwezen, het vereiste diploma heeft om psycholoog te zijn. Hiervoor kun je hun naam intikken op de website van de Psychologen Commissie

Aarzel niet om de fiche “Wie zijn de professionals die mensen helpen?” te raadplegen voor een beter begrip van wat een psycholoog is en het verschil tussen psychologen, psychiaters, kinderpsychiaters en psychotherapeuten.

Je hebt de kracht niet om je huis te verlaten en hebt thuis hulp nodig

In Brussel zijn er mobiele teams die gespecialiseerd zijn in geestelijke gezondheid voor kinderen, adolescenten en volwassenen. Deze teams komen rechtstreeks bij je thuis om je te helpen begrijpen welke moeilijkheden je doormaakt, om je beter te doen voelen en om je te ondersteunen zodat je het huis weer kunt verlaten, terug naar school kunt gaan, activiteiten kunt doen, enz. Deze teams zijn multidisciplinair (artsen, psychologen, opvoeders, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, enz. Je kunt echter niet zelf rechtstreeks contact opnemen met deze teams. Het is essentieel dat je contact opneemt met een professional die met je samenwerkt. Dit kan je huisarts zijn, het CLB op je school, je leerkracht, enz.

Hier zijn de links naar de mobiele Bru-Stars teams.

Je denkt dat je een zorginstelling nodig hebt

Als je je echt slecht voelt, of heel slecht, en je problemen lijken heel complex, dan moet je misschien een tijdje in een zorginstelling verblijven om verzorgd te worden. Deze voorzieningen bevinden zich meestal in een ziekenhuis of kliniek. Je brengt er je dagen en nachten door met specifieke ondersteuning (educatief, school, psychologisch, groepsactiviteiten met andere jongeren in het ziekenhuis) die is afgestemd op jouw behoeften. Je wordt altijd omringd door een groep professionals (opvoeders, psychologen, maatschappelijk werkers) en je werkt samen met een groep andere jongeren die ook zijn opgenomen. Deze periode van opname kan een paar weken tot een paar maanden duren, maar is altijd beperkt in de tijd.

Als je deze behoefte voelt, aarzel dan niet om erover te praten met een volwassene die je vertrouwt, je huisarts of je psycholoog, zodat we het samen kunnen bespreken en een behandeling kunnen aanvragen.

Hier is een link naar zorgcentra in Brussel.

Je hebt zelfmoordgedachten

Dit is een informatiesite. We geven algemene informatie over geestelijke gezondheid, maar bieden geen ondersteuning aan. Als je op zoek bent naar een zorginstelling, kun je verderop op deze pagina contact opnemen. Als je dringend hulp nodig hebt, bel dan 112 of zelfmoordlijn op 1813.

Stel je vraag

Aarzel niet om ons een vraag te stellen, een professional uit het Bruxelles-J-netwerk zal je antwoorden. We bewaren je anonimiteit en je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door op « jouw vraag verzenden » te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.

*
*
*