Je hebt zelfmoordgedachten

Dit is een informatiesite. We geven algemene informatie over geestelijke gezondheid, maar bieden geen ondersteuning aan. Als je op zoek bent naar een zorginstelling, kun je verderop op deze pagina contact opnemen. Als je dringend hulp nodig hebt, bel dan 112 of zelfmoordpreventie op 1813.

Er kunnen momenten zijn in je leven waarop je veel lijdt. Zonder oplossing voor je problemen kun je dan het gevoel hebben dat zelfmoord de enige manier is om de pijn te laten stoppen. Zanger Stromae heeft het hier ook over in zijn song “L’enfer”.

“Ik heb soms zelfmoordgedachten gehad, en ik ben er niet erg trots op.
Soms denk je dat het de enige manier is om ze het zwijgen op te leggen
Deze gedachten die mijn leven tot een hel maken” Vertaling van L’enfer, Stromae,2022

Hoe kun je begrijpen wat er met je gebeurt?

Misschien ga je door een crisis waarin je geen uitweg meer ziet. Misschien denk je erover om je leven te beëindigen. Dat is niet niks! Zulke gedachten zijn erg moeilijk te verdragen. Je hebt misschien het gevoel dat je alleen staat in wat je doormaakt. Toch zegt 1 op de 4 jongeren wel eens zelfmoordgedachten te hebben gehad.

“Ik ben niet de enige die alleen is
Ik ben niet de enige die alleen is
En als ik telde met hoeveel we zijn.”
Vertaling van L’enfer, Stromae,2022

Er is zelden maar één specifieke reden waarom je aan zelfmoord denkt. Maar soms kunnen bepaalde situaties heel moeilijk zijn om mee om te gaan. Je wordt misschien gepest op school, gecyberpest of gechanteerd. Misschien lijd je aan een depressie of heb je het gevoel dat er geen hoop meer is. Misschien heb je problemen met je ouders of ga je door een moeilijke scheiding. Misschien ben je slachtoffer geweest van psychologisch, fysiek of seksueel misbruik of geweld. Misschien voel je je anders dan andere mensen.

Aan de andere kant zijn suïcidale gedachten soms niet gekoppeld aan een bepaalde gebeurtenis. Het is des te moeilijker om erover te praten omdat je je schaamt of schuldig voelt. Omdat je je kwetsbaar voelt, kun je geneigd zijn je toevlucht te zoeken in je eigen bubbel. Maar het is belangrijk om met iemand die je vertrouwt over je gevoelens te kunnen praten. Op deze manier sta je niet alleen met je ideeën en kun je leren om met je emoties om te gaan, zelfs met je donkerste gedachten. Het kan je ook goed doen om je begrepen en gesteund te voelen in wat je doormaakt.

Wat je specifieke situatie ook is, het is belangrijk om er aandacht aan te besteden, want het is een teken dat je lijdt en dat je hulp nodig hebt.

Waar moet je op letten

Als je wanhopig bent, is het echt geen goed idee om alcohol of drugs te gebruiken. Deze middelen geven je misschien even de illusie dat ze je helpen, maar uiteindelijk dreigen ze je angst, depressie of wanhoop erger te maken. Ze kunnen ervoor zorgen dat je de controle verliest en dat je slechte beslissingen neemt.

Wat kun je doen?

Het belangrijkste is dat je niet alleen blijft met je lijden en je ideeën. Ook al heb je het gevoel dat niemand je kan begrijpen, dat je je schaamt of dat je je schuldig voelt. Dit soort lijden zou nooit door iemand alleen gedragen moeten worden. Praat hierover met iemand die je vertrouwt. Dit kan iemand zijn die dicht bij je staat of een professional. Weet in elk geval dat wat er met je gebeurt niet jouw schuld is en dat je recht hebt op hulp. Als het te moeilijk voor je is om met iemand te delen wat je doormaakt, probeer dan te schrijven. Je kunt iemand in je omgeving, je huisarts of een professional vragen om te lezen wat je hebt geschreven.

Waar kan ik hulp vinden?

Als je daadwerkelijk overweegt om zelfmoord te plegen, heb je onmiddellijk hulp nodig: Je kunt de noodlijn 112 bellen of naar de dichtstbijzijnde spoeddienst van een ziekenhuis gaan.

Opdat je niet alleen achterblijft met je ideeën :

  • Je kunt met iemand uit je omgeving praten: een volwassene die je vertrouwt of een vriend.
  • Je kunt met je huisarts praten.
  • Je kunt contact opnemen met het Centrum voor Zelfmoordpreventie
    • Zelfmoordlijn : tel. 1813 Chat met de Zelfmoordlijn | Zelfmoord (17-00u)
    • Awel: Awel | Awel 16 tot 22 uur
    • CLB chat: CLBch@t – We staan voor je klaar! (ma-di-do van 17-21u en op wo van 14-21u)

Je kunt ook hulp krijgen van een professional op het gebied van geestelijke gezondheid.

Referenties

Websites
Overheidsenquête
Boeken
  • Guy Ausloos (2019) La compétence des familles, ERES
  • Victor Blanc (2022) Pop et Psy: Comment la pop culture nous aide à comprendre les troubles psychiques, Plon
Video

Stel je vraag

Aarzel niet om ons een vraag te stellen, een professional uit het Bruxelles-J-netwerk zal je antwoorden. We bewaren je anonimiteit en je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door op « jouw vraag verzenden » te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.

*
*
*