Wat is een eetstoornis?

Wat is een eetstoornis? Eetstoornissen zijn complexe ziekten die voornamelijk worden gekenmerkt door abnormale eetgewoonten, een intense angst om aan te komen (gewicht toe te nemen) en een grote gerichtheid op lichaamsgewicht en lichaamsbeeld.

Iedereen, ongeacht geslacht, seksuele geaardheid, religie of culturele achtergrond, kan lijden aan een eetstoornis. Eetstoornissen kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar ontwikkelen zich het vaakst tijdens de adolescentie.

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa (anorexia: verlies van eetlust, : nervosus: betrekking tot de zenuwen, betekent het psychologische aspect van de stoornis) wordt gekenmerkt door een intense angst om in gewicht toe te nemen of ‘aan te komen’. Anorexiapatiënten schamen zich en voelen zich schuldig na het eten. Proberen hun gewicht onder controle te houden en slank blijven nemen een belangrijke plaats in de gedachten van iemand die lijdt aan anorexia nervosa. Deze controle van het eetpatroon wordt overdreven. De controle uit zich in voedselbeperking. De persoon wordt steeds strenger over wat hij eet en wat hij zichzelf toestaat of verbiedt om te eten. Mensen die lijden aan anorexia nervosa vertonen ook dysmorfie (ze zien zichzelf als erg dik, zelfs als ze ondergewicht hebben). Bij meisjes kan gewichtsverlies leiden tot onregelmatige menstruatie of zelfs het uitblijven van de menstruatie. Ontoereikende secundaire geslachtskenmerken en gebrek aan seksuele lust zijn kenmerken bij mannen.

Boulimia

Boulimia wordt gekenmerkt door dwangmatig eten, d.w.z. snel en overmatig eten wat voorhanden is, gevolgd door compensatiegedrag om gewichtstoename te voorkomen en de schuldgevoelens te verlichten die door de dwang worden veroorzaakt.

Met andere woorden, boulimiapatiënten verliezen de controle over hun eten. Ze eten in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel, zelfs als hun lichaam geen honger voelt. Deze episodes kunnen zich voordoen op bijzonder stressvolle momenten. Als gevolg van deze dwangmatige eetbuien vertoont de persoon “compenserend” gedrag om het ingenomen voedsel te elimineren (bijvoorbeeld zeer intensief sporten of zichzelf laten braken). Deze episodes gaan gepaard met een groot schuldgevoel, een laag gevoel van eigenwaarde en lichamelijke en psychologische ongemakken. Net als bij anorexia zijn mensen met boulimia vaak ontevreden over hun lichaamsbeeld en zijn ze geobsedeerd door hun gewicht en eten. Het is moeilijk om vast te stellen of iemand aan boulimia lijdt omdat hij of zij heel gezond kan lijken. Ze kunnen een “normaal” gewicht hebben of zelfs als “overgewicht” worden beschouwd.

Hyperfagiesyndroom

Deze stoornis wordt gekenmerkt door perioden waarin de persoon bijzonder buitensporige hoeveelheden voedsel eet, met andere woorden, ze verliezen volledig de controle over de hoeveelheid voedsel die ze eten. Ze eten zo veel dat ze zich erg onwel voelen. Mensen die lijden aan hyperfagie kunnen eten om bepaalde emoties te kalmeren die ze moeilijker vinden. Op een bepaalde manier kan eten voor hen een bron van troost en welzijn worden. In tegenstelling tot boulimia worden deze eetbuien niet gevolgd door compensatiegedrag. Mensen die lijden aan eetbuien hebben vaak ‘overgewicht’ als gevolg van hun gedrag.

Welke oplossingen zijn er beschikbaar?

Kinderen, tieners en jongvolwassenen (tot 23 jaar) met eetstoornissen kunnen momenteel profiteren van een gespecialiseerde behandeling.

Na een eerste diagnose door je huisarts heb je recht op 20 sessies met een psycholoog en 15 sessies met een diëtist. Alles wordt volledig vergoed door je zorgverzekering.

Weet je niet zeker waar je moet beginnen?

Als je denkt dat je aan een eetstoornis lijdt, als je relatie met eten ingewikkeld lijkt of als je geobsedeerd bent door je gewicht of lichaamsbeeld, praat dan met je huisarts of een gekwalificeerde professional.

Als je op zoek bent naar meer informatie over deze stoornis, aarzel dan niet om een kijkje te nemen op de website eetexpert.be. Deze staat vol informatie over eetstoornissen en geeft een overzicht van alle gezondheidsprofessionals die gespecialiseerd zijn in de behandeling van eetstoornissen in Brussel.

Aarzel ook niet om contact met ons op te nemen.

Raadpleeg onze sectie voor meer info over geestelijke gezondheid !

Stel je vraag

Aarzel niet om ons een vraag te stellen, een professional uit het Bruxelles-J-netwerk zal je antwoorden. We bewaren je anonimiteit en je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door op « jouw vraag verzenden » te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.

*
*
*